Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

sâmbătă, 14 mai 2011

Tot mai multi spun lucruri trasnite !

Cind nimeni altul decit Plesu scrie, senin ca un imberb de clasa primara, « ajunge numai sa fi prost », cind ditamai consiliera marelui Boc (scuzati oximoronul involuntar) ne implora sa nu mai decimam sufletul sefutului ei, ce pretentii sa mai avem de la niste bieti cronicari sportivi sau niste prezentatori de rubrici meteo, care se iau unii dupa altii, ca oile.
I-am semnalat unui comentator sportiv ca expresia folosita de el cu obstinatie este incorecta si l-am indemnat sa se convinga consultind DEX-ul. Mi-a raspuns cu amabilitate ca e corect cum spune el fiindca si ceilalti colegi ai lui spun la fel.
De citiva ani incoace, la imensa majoritate a emisiunilor despre vreme, indiferent de canalul TV, aud invariabil, uneori de 3-4 ori la rind, expresia « vorbim despre atitea grade »
Sigur, in toate aceste situatii avem de-a face cu lipsa de cultura, cu o condamnabila neatentie sau un mare deficit de imaginatie.
Exista insa o categorie aparte de greseli de exprimare, care dovedesc ca vorbitorul, pur si simplu, nu gindeste. Caracteristic este faptul ca termenii folositi contrazic chiar logica enuntului. Sint exprimari « nascute moarte », din punct de vedere semantic, bune doar sa produca ilaritate sau confuzie. O sa ma limitez la o insiruire aleatoare a citorva exemple, fara multe comentarii, lasindu-va placerea de a va amuza:
-  peste doua mii si ceva de kilograme
-  sportivul nostru s-a clasat intre primii 47 de concurenti (puteti banui ca ar fi iesit pe locul 31 ?)
-  aproape 1999 de bucati
-  aproximativ 2 dolari si 58 centi
-  avea o viteza de maxim 120 – 150 km la ora
As fi curios sa stiu daca ati intilnit si voi asemenea exprimari. Aud ??

10 comentarii:

renata spunea...

Rădescule,
"diacritica" şi-a făcut "part time job" din a semnala micile imbecilităţi scrise ale presarilor.
Mă bucur că ai deschis subiectul. E ca 1001 de nopţi. Inepuizabil.
Mie, cel mai mult îmi place că, atunci când plouă, e "cu găleata". Nici la inundaţii n-au găsit reporterii de teren un recipient mai pântecos, ca să-şi exprime sentimentele şi înclinaţia pentru metaforă. Deşi mergea "cu cisterna".

Mai e aia cu "românul scoate din buzunar". Deşi uneori scoate din cont, face un împrumut...
În ultima vreme pariez (cu mine însămi) şi câştig mereu, că orice transmisie în direct, ca să poarte patina spontanietăţii, începe cu cuvintele "Ei, bine..." Poate că nu e greşit şi nu e un capăt de ţară. Dar să începi cu "ei, bine" un enunţ de tipul "femeia a murit în chinuri groaznice...", ca şi cum cel care relatează e străbătut de o oarecare satisfacţie, mi se pare cel puţin la fel de hilar ca a cântări "aproximativ 2,46 grame".

Augustin Radescu spunea...

E chiar trist ca ai dreptate: da, subiectul e, practic, inepuizabil.
"Diacritica" face o treaba demna de toata admiratia, pe care o urmaresc si o recomand si altora, chiar daca, uneori, am senzatia ca are niste mici probleme cu altitudinea nazala.
Chestia cu "românul scoate din buzunar" nu ma mai mira, dupa ce-am auzit ca o persoana (nomine odiosa!) a scos 80.000 oiro dintr-o sacosa "de-un leu", ca sa-si "traga" o amarita de masinuta!
In schimb, tocmai am citit, cind am deschis messengerul ( !!!) ca Bianca face reclama la “haine frumoase si ... calitative”. Sigur, dupa ce am aflat, din gura marinelului, ca Romania nu mai indeplineste conditii, ci CONDITIONALITATI, nu-mi poate parea decit firesc sa purtam nu haine de calitate, ci ... CALITATIVE. Tu, care ai mincat, la scoala, « calitativa » pe piine, o sa ma intelegi mai bine ca oricine ...

madalina ionescu spunea...

In aceasta noapte a muzeelor, io fac una a muzelor gramaticii si zic: Da, de acord cu antevorbitorii. Daca nu am spus, repet :) cateva dintre preferatele si stresantele - S-a ales cu dosar penal, de parca ala e ceva de lauda cu care, haha, ce bine ca te-ai ales. La aia cu buzunarul, eu am mereu o intrebare de antropologie-croitorie: mai tine lumea banii in buzunar? direct in buzunar? adica nu tu portofel, nu tu card, nu tu poseta, ci vraf, gramada - acum nu comentam marimea gramezii - in buzunar? Si imi mai place aia cu "Bun gasit!" Ce e, frate, asta cu Bun gasit? Stiu, stiu, se inregistreaza materialul la 9 dimineata si vor sa-l dea tata ziulica si atunci, o minte tampita, l-a inventat pe Bun gasit. Prost inspirat! Va doresc o noapte a muzeelor ca o noapte la muzeu: cu animatie !

Augustin Radescu spunea...

Madalino, puteai si tu sa fii mai generoasa : o noapte a muzelor si-a ... muzilor. Sau e fo discriminare pozitiva la mijloc ?!
Aia cu « bun gasit » ar fi cum ar fi, dar ce facem cu « bun ramas » ? Acolo e buba a mare.
Fiindca, dupa cum zicea Haracourt, « partir, c’est mourir un peu » (cu exceptionala precizare a lui Alphonse Allais « mais mourir, c’est partir beaucoup ») Asadar, despartiri, lacrimi, batiste, peroane, jale mare, ce mai ! Si-atunci, cum adicatelea, « bun ramas » ? Aicea sa te vaz ...

Vania spunea...

Când sunt două tone şi-un pic, se zice "peste două mii şi ceva de kilograme" de câte ori se depăşeşte picul ăla. E logic, toţi vorbim aşa!

renata spunea...

Chiar în clipa asta, undeva, pe orice canal tv, o domnişoară zice despre un tip care i-a tăiat unuia beregata cu martori că, dacă va fi dovedit vinovat, riscă între x şi y ani de închisoare.
Sigur, în România nu e greu să fii dovedit nevinovat, chiar în pofida mărturisirii tale, dar cum e aia cu riscă?

Matilda spunea...

Hehehe, sunt atît de multe "perle" prin mass-media, că biata limbă română pare iremediabil bolnavă...

Augustin Radescu spunea...

Vania, toti vorbim asa, dar chestia asta ne enerveaza. Ca oameni sintem, nu fiare!

Augustin Radescu spunea...

Renata, pai risca, aici asa e: adica daca esti "gasit" vinovat si n-ai "un mama" sau "o tata", sa vezi cum n-o mai pupi pe suspendare ...

Augustin Radescu spunea...

Matilda, sint atit de multe "perle", ca toate fufele isi fac coliere ...
Dar noi, ce facem? Ne lasam coplesiti?

Trimiteți un comentariu