Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

joi, 6 octombrie 2011

Baiete, mai adu un rom!

Nu de mult timp, s-a stirnit, asa, spontan, cum fuge cite-un ochi la un ciorap de dama, o controversa bizara: tigan sau rom?
Mai multi asa-intitulati, auto-intitulati sau chiar ne-intitulati lideri de opinie au inceput sa ia la rind televiziunile cu larga audienta, pentru a-si afirma raspicat decizia: „noi NU dorim sa ni se mai spuna tigani, ci romi!”
Sint convins de buna-credinta a acestor purtatori de cuvint, sau de cuvinte, ca si de seriozitatea si importanta problemei pe care ei o ridica. Sint convins, in aceeasi masura,  si de faptul ca rezolvarea ei va accelera integrarea sociala a membrilor etniei, ridicarea nivelului lor de cultura si civilizatie, scaderea rapida a nivelului infractionalitatii si asa mai etc.
Totusi, sint intrigat de faptul ca le-a trebuit atit de mult sa puna pe tapet o problema atit de importanta. Oare de ce (abia) acum?
Mai mult: as fi curios sa stiu cum si-au dat ei seama ca toti membrii etniei impartasesc parerea cu pricina! Poate ca, in majoritate, tiganii doresc sa-si spuna – si sa fie numiti – tigani!
Inca si mai mult: aceasta etnie este raspindita in toata Europa. Nicaieri, denumiri ca gipsy, tzigane, zigeuner, gitan, tsiganin, zingaro, cigany, gitano, cikan, ciganin, cigano, Цигански, Çingene, etc etc nu sint repudiate ca fiind nepotrivite, inoportune sau nocive. De ce ar fi la noi? 
In curind, vom avea un recensamint al populatiei. Si, nu stiu de ce, cred ca rezultatele acestui recensamint ar putea fi folosite, mai mult sau mai putin corect, in anul electoral 2012.
Fie! Dar, macar, rezultatele acestui recensamint sa fie corecte. Caci, ma intreb: daca o anumita persoana se va declara, la recensamint, tigan, va fi trecuta la categoria „romi”? Poate invers? Sau vom avea, la final, doua etnii, romii si tiganii?
In fine, ar mai fi ceva: mi-l imaginez pe Traian Basescu, inca titularul de la Cotroceni, aflat la o masa de la Golden Fix, strigind cu voce nerabdatoare:
- Baiete, mai adu un rom!
Pentru ca, a doua zi, sa vuiasca presa mogulilor rai ca presedintele a facut si a dres. Iar Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sa-i mai faca, din nou, o scrisorica la care sa primeasca acelasi raspuns evaziv pe care-l stim …
N-ar fi pacat? Zau asa!

11 comentarii:

Anonim spunea...

Eu o sa le spun tot tigani ... cu orice risc

Augustin Radescu spunea...

Theo, sint convins ca daca la recensamint ar fi "contrabilizati" separat romii de tigani, acestia din urma ar fi mult, mult mai numerosi.

rebecca spunea...

ce importanta are?

Augustin Radescu spunea...

Rebecca, pai din text "razbate", ca sa zic asa. Mai explicit, mai voalat ...
Oricum, pina la alegeri, se va lega!

Matilda spunea...

Dacă voi spune că sunt dacă , domnii de la recensămînt se supără ? Şi ce dacă ? :))

Augustin Radescu spunea...

Mati, DACA tu esti DACA, e O.K. Va trebui sa ceri o rubrica separata.
Nu stiu ce-o sa zica ... Traian! Ca asta precis se reevalueaza, de la recensamint la recensamint! Dupa cum bate SOV!

renata spunea...

Eu, dacă aş fi ţigancă, m-ar scoate din sărite să-mi zică cineva "romă". Cred că aş profita de statutul meu de minoritară prost crescută şi i-aş trosni o palmă peste bot.
Pe de altă parte, Augustine, acum îmi trece prin minte ceva foarte serios. Să presupunem că eram eu, asta care mă ştii, şi eram ţigancă. Câte eforturi în plus ar fi trebuit să fac, să supravieţuiesc printre voi?
Dacă ai de gând să-mi dai un răspuns politicos, pune-ţi aceeaşi problemă, referitor la tine.
Nu ştiu ce m-a apucat! :)

Augustin Radescu spunea...

Cu prima ocazie o sa-ti povestesc multe lucruri pe aceasta tema. Multe si importante, din viata mea.
Jur ca nu vreau s-o dau pe dupa cires: sint tigani si tigani, dupa cum sint romani si romani. Mai mult decit atit: eu zic ca multi dintre cei care au contribuit consistent la imaginea proasta a tiganilor nici macar nu sint tigani.
Daca tu erai tiganca, sau grecoaica, sau poloneza, te-as fi pretuit la fel de mult. As spune, chiar, cel putin la fel de mult.
(In paranteza fie spus, nici nu cred ca esti tu chiar 100% romanca! Si ce?)
Dar, ai intrebat, "printre voi".
Daca ai subinteles "printre voi, romanii", sint sigur ca ai fi avut ceva probleme, cel putin cu cei care nu te-ar fi cunoscut suficient. Pina la urma, ai fi cules un "e data dracu', tiganca", mai degraba invidios decit dispretuitor.
Cit despre mine, n-o sa crezi, mi-ar fi placut sa fiu tigan. Dar unul autentic!
Ar fi multe de spus, m-ai gasit acasa, cu subiectul asta!

Anonim spunea...

http://luptadeclasa.wordpress.com/2011/10/11/pupincuristul-pudibond/

Augustin Radescu spunea...

Anonim, nu prea am inteles comentariul tau; dupa gustul meu, pare usor eliptic. Postarea ta o citisem, dar comentarii eliptice nu postez nici la tine, nici in alta parte. Sau ar trebui?

Anonim spunea...

Eliptic sau nu, vad ca l-ai postat. :D Si-apoi, ce-i aia "eliptic"? Te rog, nu ma lua cu termeni matematici, ca ma zapacesti! :lol: Glumesc, glumesc, nu te supara! Sa fii iubit, vorba lui Marcus! :)

Trimiteți un comentariu