Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

miercuri, 31 martie 2010

91% vor pedeapsa cu moartea

Cred ca sintem unii dintre cei mai pasnici oameni din Europa. Poate chiar din lume!

Si totusi, tocmai am aflat, 91% dintre noi vor reintroducerea pedeapsei cu moartea. Nu-mi vine sa cred. Nu reusesc sa-mi revin. Ce poate sa insemne asta?

Ne stie o lume intreaga: n-am dus razboaie de cotropire, n-am impilat popoare. 

Sintem mioritici. N-am dorit pedeapsa cu moartea nici macar cind am aflat "ca la apus de soare / vor sa ne omoare". Nu, i-am iertat si pe-aia; si-n loc sa zanganim sabii, sa ascutim sulite sau hangere, ne-am pregatit, cuminti, de-ngropaciune ... De propria ingropaciune ...

Si-atunci?

Colac peste pupaza, mai vine un gind care nu-mi da pace: unul din argumentele lumii civilizate impotriva pedepsei cu moartea este ca, in asemenea cazuri, nicio eroare judiciara nu mai poate fi, in vreun fel, indreptata. Asadar, cu cit ai mai putina incredere in justitie, cu atit ar trebui sa-i lasi mai putin ocazia de a gresi ireparabil.

Or, de ani buni, increderea romanilor in justitia noastra balteste in jurul valorii de 26%.

Cum, cind ni se pare atit de probabil ca justitia sa greseasca, sintem atit de deschisi solutiei extreme?

Oare chiar atit de adinca e disperarea care si-a facut loc in inimile noastre? Oare atit de acut resimtim nedreptatea care ne-nconjoara, care ne sufoca?

Ma tem ca rezultatul acestui sondaj are semnificatii mult mai profunde (si mai ingrijoratoare) decit pare, la prima vedere! Dar cui ii pasa?

5 comentarii:

leo spunea...

acu' mai e un depinde de depande: cine a făcut sondajul... şi pentru alu cine interese... ;)
că mai fuse un imposibil statistic 50:50 acu-s ciunci ani, başca un preşedinte (prost ca) noaptea până-n zori...
ş-apoi, să nu uităm care a fost ultimul condamnat la moarte din patria Mioriţei şi ce alte cestii are în comun (afară de ce avea net în plus faţă de) cu Cacealma-Vodă...

George Serban spunea...

Exact asta-i raspunsul. In afara infractiunilor pentru care se cere pedeapsa cu moartea, as adauga infractiunile savarsite asupra minorilor (violul si inducerea dependentei de droguri). Dar, desi as sustine un asemenea proiect, poti da niste suspecti pentru care se poate cere condamnarea la moarte pe mana unei justitii in care nu stii daca a judecat corect un furt de coceni?

Augustin Radescu spunea...

@ George
Sa ne-ntelegem: si eu cred ca sint anumite fapte pentru care nicio pedeapsa nu e suficient de aspra; totusi, aici e ceva putred!

contele spunea...

Nu intra în panică .Din câte am înţeles , Pro Democraţia a vrut să demonstreze că retorica populistă poate influenţa rezultatele unui referendum, ducând la efecte nedemocratice în societate . Vreau să spun că întrebările au fost puse sub o anumită formă , sugerând un anumit tip de răspuns .
În acelaşi timp , se mai ştie că în perioade grele din punct de vedere economic , există tendinţa de a găsi vinovaţi prin jur ,în general aceştia fiind minoritarii pe post de paratrăsnet pentru majoritari .
Şi nu în ultimul rând , numai gura-i de noi , românii .

lucia spunea...

@contele
Altetza
nu cred.Il omoriram pe Ceausescu in ziua de Craciun,tanjim dupa Tepes voda...hacuim italieni la ei acasa..si,vreau sa va marturisesc ,ca nici eu nu ma simt prea bine...fantasmele mele sunt bantuite de un Cotroceni decapitat...

Trimiteți un comentariu