Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

sâmbătă, 13 martie 2010

De ce cu fara diacritice (o replica la "De ce cu î din a")

Deunazi, un amic ma interpela,  putin malitios (adica, pe romaneste, ma lua de ciuf!) :

"Da’ talica de ce nu scriezi cu diacritice, hai ? Aia cu î din a am inteles-o, da asta?"

Aici ar trebui s-o zic pe-aia greaua, ca da bine: "La ce sint buni, prietenii?" Pai, chiar asa e: ca sa te traga de minec(ut)a atunci cind derapezi!

Asa incit, iata-ma in situatia, deloc placuta, dar obligatorie, de a da explicatii! Si, vorba aia, daca-i musai, cu placere!

Dupa cum stiti, orice om prevazator (are-n baie un tractor, stiu, dar nu despre asta vroiam sa va vorbesc), inainte de a porni la un drum, mai ales un drum care, pentru el, e nou, sta putin si incearca sa parcurga acest drum mai intii cu ochii mintii. Incearca sa anticipeze ce-l asteapta, cit va fi de greu, cu ce probleme se va confrunta. Eu, care-s om prevazator (chit ca-n baie am doar o bicicleta!) asa am facut cind mi-am propus sa ma apuc de blogerit*. M-am prabusit in fotoliul meu preferat, am inchis ochii si-am visat la sutele de mii de postari, la valurile "tip Tzunami" de cititori si admiratori (oare?!) care-mi vor inunda blogul fara niciun fel de atentionare de cod mov, si carora voi fi nevoit sa le raspund in timp real, c-asa patesc oamenii celebri, ca mine!

Si ideea de a tasta atitea zeci si sute de mii, dar ce zic eu, milioane de cuvinte, m-a ingrozit.

Eu sint un om pentru care tastatura (nu computerul) e dusmanul de moarte. Daca ma pui sa tastez o pagina intreaga, fac, inevitabil, febra musculara. De cele mai multe ori, nici nu-mi pot reveni pina nu ma duc la un spa, la mogulu'. (Asa ca-i inteleg si pe altii!) Iata de ce, oripilat de sumbra perspectiva, am decis: fara diacritice! Jos diacriticele! (Sau, cum admirabil gresea cineva, citindu-mi analitic un text cu diacritice: " Dom'le, cu diacriticile stai bine!! Aiurea! eu nu cred ca e cineva, pe lumea asta, care sa stea bine cu diacriticile! Poate doar, sint unii care se prefac foarte bine!)

Sigur, de-atunci a trecut mult. Ceea ce visam eu, cu ochii "larg inchisi", in fotoliul meu preferat, nu prea seamana cu realitatea. Stau cu ochii atintiti in zare, pina mi se umezesc si incep sa ma usture, asteptind un vizitator: nimeni! Ii mai inchid un pic, sa-mi revin. Ii deschid iar: tot nimeni!

Cam o data la 3rei zile, trece cite cineva. De cele mai multe ori,

ma intreaba ceva de genul: n-aveti chibrituri? (sau faina; de malai n-a intrebat nimeni, pina acum!!)

Nu, stimate domn, - ii raspund politicos,- aici, la firma noastra, n-avem cuie. Acolo, la firma aia de peste drum, aia cu obloane rosii, acolo n-au chibrituri!

Pe scurt, cred c-ati inteles: cind sint multi, nu-i bine! Cind sint putini, e si mai rau!

Vai si-amar! Numai bloger* sa nu fii!

 

-----------------------------------------------

* La cit sint de catir ( de la tc. katir, asadar NU catar, cum vor colegii lui Basescu!), n-o sa ma vedeti prea curind scriind blogger desi, recunosc, asta e ortografierea pe care o folosesc cind rostesc cuvintul!!

19 comentarii:

Niko spunea...

Bicicletă ?
Grea viaţa de blogger, grea, asta aşa e :))
La hodină cu dumneamea acu, dar, promit să revin s-aud ce-i cu bicicleta şi... presimt o conversaţie interesantă aici, cu prietenul... despre cu sau fără de diacritice ;) Viu să iau notiţe, musai!

leo spunea...

nu credeam să-l întreacă cineva pe fii-miu în materie de justificări alambicate ale propriei indolenţe!
cum ar zice românul model nou, yankeizat, bullshit!
în tastatura ROMÂNEASCĂ, şi tălică eşti, bag sama, cam ca un baci de se respectă, riguros de matematic îndrăgostit de limba română, elementele ce marchează scrierea românească, făcând-o atât de distinctă, dumnealor, diacriticele, sunt grupate toate lângă tasta enter, a, ă, â pe un rând, ş, ţ sub ele. deci, tastabile toate cu un deşt, acelaşi antrenat intens prin folosirea tastelor enter şi, mai ales, backspace, că guma îi preferata dactilografelor fără deşte de pianist... ;)
aşa că lasă vrăjala, că, deşi trăiesc printre oi, bacii nu-s hipnotizabili şi nu rătăcesc ca oile prin spiralele din ochi de Kaa, şi mă cheamă leo, nu Mowgli, şi-s copilul saivanului, nu al savanei, cu atât mai puţin al junglei, lasă, repet, vrăjala, pune de instalează diacritice, dă alt + shift până când în bara de jos a ferestrei browserului scriază RO, în loc de EN, ŞI RESPECTĂ-ŢI CONDIŢIA DE ROMÂN.
Iar eu voi savura la tălică ce nu poci face singur, scrierea CORECTĂ cu î, că eu nu public la Jurnalul, deci tre să-mi creez reflexul autoimbecilizant al scrierii cu â, de la creier âmbâcsit de fosilă academică în strune de menestreli băsescieni sau alţi „academicieni de renume mondial” asemenea...
Repetă după mini, elev Rădescu: ă, î, â, ş, ţ = română, nu romgleză!

leo spunea...

PS
fiţ-ar moderarea să-ţi fie! parcă aş sta cu ochii pe poştă, să văz dacă-mi vine fro scrisoare, ca-n tânăreţi zbuciumate, pe vremea scrisorelelor d-amor...
PPS
dacă nu prezinţi interes practic, io ce să-ţi fac?! eşti fr'un politician pe lângă care să se gudure potăile? ai fr'un roman, volum de proză/ poezii pe care să-l dai d-a moaca, eventual cu musai otograf, ca să atragi altufel materialiceşte? ai... altceva care să facă din tălică fr'un soi de felinar pentru molii care să roiască în juru-ţi? păi nu ţ-a zis ăsta baci că blogăreala asta-i cu belea, că-ţi tre vocaţie să stai pe prispă, aşteptând fr'un trecător care să adaste la un pahar de vorbă?
şi încă o temă de meditaţie: Sfinxul are în medie între 500 şi 1000 de vizitatori zilnic. ce masochism a mânat-o pe Sibillina să grijească de încă doi puiuţi, ai căror vizitatori arar când solicită mai mult d-o purtătoare de ciunci deşte spre numărare?! nu mai bine de bondari ca leo, de s-aşează numa pe flori de-i plac, şi-nfruntă zările aşijderea, când plăcere-i face zborul?!
PPPS
fiţ-ar moderarea să-ţi fie!

contele spunea...

Hm , nu vă supăraţi , eram şi eu în trecere ,am şi eu o întrebare :nişte chibrituri n-aveţi ? Nu ? Nici cuie nu ţineţi ?
Da' ce ţineţi ?
Domle , citeam azi în Ev.zilei că Zoso , bloggerul ăla vestit , are vreo 8000 de vizitatori unici pe zi .Şi pe chestia asta câştigă 3000 EURO pe lună . Am intrat şi eu în prăvălie să văd ce vinde de se înghesuie lumea la el .N-am văzut nimic deosebit : marfă proastă ,sictir , şmecherii de cartier ,proprietar fără maniere . După cum se vede ,blogosfera-i ca românul : mai bine o manea decât un vals .

leo spunea...

na, că făcu ichi găzdoiu...
deh, dacă să pusă pă chefuit cu ielele...
numa io chefuii pă lumină de dis-de-dimineaţă, singur cu neuronul infestat de baci...

Augustin Radescu spunea...

Leo
Din analizele tale nu trebuie sa lipseasca urmatoarele aspecte:
- principiul de baza dupa care ma calauzesc (si, pe alocuri, nu doar in virtual) ar fi "totul singur!" (parca suna cam ... liberal, nu?). Si, mai ales, "in my way"!
Sa nu intelegi ca as contesta valoarea de adevar a spuselor tale; vreau insa sa ajung la niste concluzii cu mintea mea si cu viteza mea. Fiindca aici mai intervine si factorul timp, capitol la care nu stau foarte bine si, din pacate, nici nu sint semne ca vin vremuri mai bune. Privesc insa totul, cu destula relaxare caci, la urma urmei, un blog e doar un blog, nu?

Augustin Radescu spunea...

@ contele
Dupa cum, in magistralele sale luari de pozitie, presul nostru a aratat, sintem 99% manelisti, basca ca (!!!) sintem si 20% pidosnici. Dar, o sa fii surprins din partea unui plebeu de rind, nici prin gind nu-mi trece sa ma adaptez; iar daca nu voi putea sa-mi vind nici cuiele (mele!), nici chibriturile de fabricatie proprie, mai bine dau faliment! Alteta, stima!

George Serban spunea...

Categoric! In ziua de azi, numai blogger sa nu fii. Iti faci, sau numai prieteni, sau numai dusmani. Un ... indiferent nu mai gasesti nici sa dai cu tunul.
Cu multa prietenie

leo spunea...

tiii, ce de mai aroganţi p-acilea... :)))

PS
erată: vroiai să scrii „nu puţin maliţios” nu-i aşa? mă rog, „nu putin malitios”, desigur putin fără referire la substantivul propriu derivat, Putin... cred că tălică ar trebui să-l înţelegi cel mai ghini pe ălalalt Arogant (evident, nu despre musafiru tălică, ăla de mă caută, dar nu mă vede când mă... vede, fac vorbire), că văz că verdele adevăr spus în faţă în egală măsură e luat de „maliţiozitate” venind dinspre picior nebărbierit de baci... ;)

leo spunea...

@ George Şerban
ete, io-s indiferent... doar pentru că aşa vrea muşchii mei!
indiferent la galben, indiferent la roşu, chiar dacă nu poci fi indiferent la combinaţia celor două, care-mi dă o acută reacţie alergică...

Augustin Radescu spunea...

@ George, prietenia dumitale ma onoreaza!
Dar, apropo: cind ne-apucam sa comercializam cuie? Sau chibrituri, ceva... Mai limitam somajul, mai usuram misiunea guvernului, saracu' ...

Augustin Radescu spunea...

@ Leo
Cum de n-ai luat in considerare varianta "un Putin malitios"?
P.S. Am facut corectia de rigoare!

leo spunea...

Aş vrea io să am măcar maliţiozitatea unui Putin! Ăla Arogant, ăla capacitate de-nşirat oameni şi instituţii pe sârmă în faţă-i, nu...
Şi, ca să fiu cârcotaş până la capăt, nici acu nu-i corect, că „puţin” n-aş putea fi niciodată, tot aşa cum nici „Putin” n-aş putea fi, că-s as într-ale mediocrităţii... „average people”, dar măcar nu „stupid people” ca alţii... ;)

Sibilla spunea...

Mă scuzaţi de întrerupere, da trecui p-acilea absolut întâmplător şi văzui un conte, e musai să-l debifez din carneţelul de bal, becouse, nici acu nu onoră una invitaţie la o cană de vorbă la umbra Sfinxului, drept care, cu permisiunea gazdei, desigur, sondaj restrâns, aşe rea sunt?? Se impune să spui musai ce crenguţe de sânje albastru posedă arborele genealogic sibilin ca să risipiesc suspiciunile alteţei sale, ziceţi voi... aaa... ?
Duminică agreabilă tuturor!
D-apoi să nu aruncaţi răspunsurile peste nouri, că le-oi ceti musai la următoarea trecere :)
stimă şi respect, domnilor
Sibilla

George Serban spunea...

@Leo, te-ai demascat fara sa vrei. Nu esti ... indiferent! :) Esti majoritar!
@Augusti, combatem demult, impreuna, pe alte bloguri. A fost buna ideea de a face propriul blog.

lucia spunea...

Buna seara!Aveti chibrituri? :)

leo spunea...

@ George Şerban
nu-mi rămâne decât să mă întreb de ce sunt bănuit a fi: manelist, ori pidosnic... ;)
deşi e-adevărat: sunt un ţăran dintr-un popor de ţărani. din păcate, tot mai mulţi la figurat, şi tot mai puţini dotaţi cu bunul-simţ tradiţional celor ce-ar fi astfel la propriu...

Augustin Radescu spunea...

@ Lucia
Buna seara, Lucia! Si multumesc de intrebare! Da, avem! Si chibrituri, si cuie, si cite si mai cite! Pentru cei care stiu sa caute ... Pentru cei care stiu sa intrebe ...
Si nici nu costa mult! Mai treci!

lucia spunea...

Am sa mai vin.Simt ca sunt valori aici.Vin sa fur.Am,insa o problema cu diacriticele.

Trimiteți un comentariu