Sint un admirator al intelectualului "nascut, iar nu facut", care este Andrei Plesu! Iata de ce am fost mai mult decit dezamagit citind articolul sau "Stergerea granitelor". O fi de vina (prima)vara!
Multa apa minerala trebuie sa fi consumat conu’ Plesu, pe caldurile astea, pentru un subiect atit de neinteresant (pentru el, vezi bine!) Eseul rezultat arata ca si cum ar fi facut o compilatie, luind cite-o fraza sau doua din vreo 10-15 articole de-ale lui, uitind de multe ori sa le adapteze ca sa « sune » in continuare, sau sa armonizeze ideile ca sa nu se bata cap in cap. Ideile intre ele sau teoria cu practica.
Pare ca unul din personajele principale ale textului ar fi marinelul care si-a schimbat, de mult prea multa vreme incoace, meseria.
Eseistul nostru aminteste, in treacat, citeva din tarele (usoare) ale chiriasului de la Cotroceni, evitind insa, cu grija, adevaratele motive pentru acesta nu va face parte niciodata dintre presedintii democratici ai Romaniei.
Problema e ca tarele astea pomenite (si incriminate) de Plesu nu sint de azi, de ieri. Cu certitudine ca Basescu le avea si in ziua in care autorul textului pasea incintat pe aleile Cotrocenilor, mindru sa se puna in slujba unuia care, cind aude de carte si de filozofi vede negru in fata ochilor. Culmea, asta nu-i produce nicio apasare in a ne vorbi despre “ intelectuali înregimentaţi”.
Pare deranjat de faptul ca “stânga se deplasează spre dreapta şi dreapta se deplasează spre stânga”, de parca nici n-ar fi fost in tara asta sau pe planeta Pamint cind Traian Basescu a pocnit din degete pentru ca partidul sau de marionete sa basculeze de la stinga la dreapta fara un scincet, mai ceva ca stergatorul de parbriz.
Pare deranjat de prezenta, in rindul europarlamentarilor romani, a unuia care se cam ocupa de afaceri (!!) Si cam atit!!
Dar hiba principala a acestui text este faptul ca autorul ne vorbeste despre lucruri care nu exista ! Ştergerea graniţelor ? Lipsa reperelor si a conturului ? Disparitia diferentelor ?
Despre care Romanie vorbeste Andrei Plesu ?
In Romania in care traiesc eu, unii merg pe jos sau cu bicicleta, altii in masini pe care omul de rind nu le-ar putea plati in 100 de vieti. Unii stau in case de chirpici, altii in palate cu turle aurite. Se cumpara posetute care depasesc valoarea a o suta de pensii. Chiar au disparut diferentele ?
Tarmurile insorite ale Mediteranei sau insulele exotice in care unii isi fac concedii dupa concedii, conturile bancare de-afara, astea nu sint repere ?
Dar tablitele care ne avertizeaza ca acolo incepe tinutul secuiesc, dar amintirea obsesiva a precedentului Kosovo, astea nu miros a (noi) granite ?
E chiar mult mai rau decit nivelare, acum vorbim chiar de rasturnarea valorilor. Acum nu ne mai trebuie filozofi netrebnici, cu adevarat de trebuinta sint ospatarii si tinichigii.
Acum, daca ai avut note proaste la scoala si ai umblat prin bordeluri, ai motive de mindrie. Poti ajunge chiar si presedinte ! Astea nu-s repere ? Strimbe, e adevarat, dar repere !
Un comentariu:
Eşti generos, Augustine!
Articolul lui Pleşu tuşeşte chinuit şi-şi drege glasul enervant de des, de parcă maestrul ar fi înghiţit niscai rumeguş şi i-a rămas în guşă.
Poate că şi alţii scriu articole plătite. Dar au măcar atâta har cât să pară că "e de la ei".
Incomparabilul Pleşu nu ştie să scrie la ordin, dar caută să fie conştiincios şi fair play.
Până la urmă, şi lui îi e foame!
Sunt acrită de sintagme preţioase, de elucubraţii hiperdocte precum: "beatitudinea entropică", "bogăţia diferenţelor", "disjuncţii arbitrare" sau "indistincţie kitch".
Iar când se înghesuie toate, în acelaşi articol, mi se face de-a dreptul scârbă.
Cum îi prostesc nişte proşti pe proşti, se vede zilnic, la televizor şi m-am învăţat.
Dar când vine câte-un fudul de-ăsta, să-i prostească pe deştepţi...
Trimiteți un comentariu