Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Alianta Pentru Democratie


S-a tot vorbit, in ultima vreme, despre denumirea pe care ar putea s-o aiba alianta ce sta sa se infiripe intre fortele democratice din opozitie.

Propunerea mea, continuta in titlu, pleaca de la premiza ca una dintre putinele (ca sa fiu optimist!) valori recunoscute, la unison, de catre toti potentialii participanti la alianta, este ideea ca lipsa democratiei este cel mai rau lucru care ni se poate intimpla. Dar de ce este (daca este!) asa?

Periodic se dau publicitatii diferite clasamente ale natiunilor, in functie de nivelul de trai, gradul de civilizatie si standardele democratice. Oricine va pune, unul linga altul, aceste clasamente va constata usor ca intre aceste caracteristici exista o legatura clara de cauzalitate: tarile cele mai democratice sint si la celelalte capitole pe locuri fruntase, in timp ce acelea cu regimuri totalitare sint pe pe ultimele locuri si la nivelul de trai. Si-atunci, ma intreb retoric, de ce este Romania codasa Uniunii Europene la nivelul de trai?

Simplu, fiindca nici un presedinte democratic nu ar numi in functia de premier un om a carui singura competenta este obedienta infinita fata de flotantul de la Cotroceni; fiindca nici un parlament democratic nu ar numara fiecare vot de doua ori; fiindca nici un guvern democratic nu ar nesocoti o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau a Curtii Constitutionale; fiindca nici un partid democratic, aflat temporar si conjunctural la putere, nu si-ar numi oamenii de incredere in toate posturile administratiei de stat, pina la nivelurile cele mai de jos, chiar daca acestia nu au nicio calificare pentru a ocupa acele posturi. Sigur, as putea continua cu exemplele la nesfirsit, dar lucrurile sint cunoscute.

Pe scurt, lipsa democratiei este dusmanul de moarte al competentei. Un om competent este, de cele mai multe ori, indezirabil unui regim cu tendinte totalitare. Un om competent nu este obedient, el nu accepta sa faca timpenii pentru ca asa spune politica partidului; el poate oricind sa se rupa de un sistem care ii cere sa abdice de la principii, care il pune sa se injoseasca, plecind acolo unde competenta sa e recunoscuta si pusa in valoare.

In schimb, o nulitate, care stie ca doar prin meritele lui personale, prin competenta si pregatirea sa nu va ajunge niciodata in viata lui director, ministru sau premier, va lua pozitia ghiocelului si va pupa pulpana stapinului, acceptind orice injosiri, doar pentru a se putea vedea si el, impostorul, in fruntea unor bucate.

Cind Romania va fi o tara cu adevarat democratica, va fi condusa doar de oameni competenti. Sigur, prosperitatea nu va veni imediat, nimeni nu poate face minuni, peste noapte. Dar macar vom avea motive sa fim optimisti! Deocamdata …

Asadar tinta, obiectivul ZERO al aliantei pe care o tot asteptam trebuie sa fie instaurarea "tiraniei" competentei! Prin democratie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu