Constat, cu stupoare, ca unii vor sa mute ziua independentei pe 10 mai. Parca e, totusi, cam mult!
Dupa ratificarea, de catre Parlamentul Romaniei, la 17/18 aprilie 1877, a Conventiei cu Rusia, majoritatea liberala si opinia publica au cerut vehement declararea independentei tarii.
Dupa ratificarea, de catre Parlamentul Romaniei, la 17/18 aprilie 1877, a Conventiei cu Rusia, majoritatea liberala si opinia publica au cerut vehement declararea independentei tarii.
Pe 9 mai, Adunarea Deputatilor si Senatul s-au intrunit in sesiune extraordinara si au proclamat, dupa discursul incendiar al lui Kogalniceanu, independenta de stat a Romaniei.
Pe 10 mai sarbatorim faptul ca principele Carol I nu a dorit sa semneze Declaratia de independenta a tarii decit a doua zi !
Sigur, eu inteleg dorinta fierbinte si neostoita a unora de a dedica iubitului conducator tot ce avem mai de pret, tot ce ni se intimpla mai bun in viata. Cum s-a intimplat si la 24 octombrie 1944, cind trupele romane au aminat eliberarea ultimei palme de pamint romanesc pentru a doua zi, ca dadea mai bine (prietenii stiu de ce !). Ce mai conta ca inamicul capata un pretios ragaz pentru a-si consolida redutele, iar jertfa de singe avea sa sporeasca ?
Dar, daca tot invoci legatura transcedentala dintre divinitate si monarhie (sau, poate, invers !), nu strica sa aduci in sprijin asemenea « tulburatoare coincidente », asemenea « semne » ale destinului ... 10 mai, 25 octombrie ... culoarea violet ... pisica 13 ...
Daca stau sa ma gindesc bine, si eu as avea ceva de sarbatorit pe 10 mai : 34 de zile pina cind soacra-mea va implini 52 de kile (Vedeti cum se leaga totul??) ! Sa-i uram ... La multi ani !
Sigur, fiecare sarbatoreste ce-i trece prin cap, ce ... vrea muschii lui. Dar fara pretentii de sarbatoare nationala, v-as ruga !
14 comentarii:
Salut, Augustin!
S-a amînat pentru a doua zi eliberarea ultimei brazde de pămînt, corect, dar am un oarece dubiu, pen'că nu ştiu la care... dintre "prieteni" te referi că ştiu ei de ce.
Pai, Nicule, tot monarhistu' (dar nu numai) stie si ce era a doua zi, si cine era comandirul suprem. Acu', sint prieteni si ... pretini, la unii mai merg si "ghiulemele", stii cum e ...
Sa stii ca romanii simt nevoia sa pupe in fund ,mereu , pe cineva. L-au pupat pe Carol, l-au pupat pe Ceausescu,acum alearga la curul lui Basescu. Maine cine stie......
http://popateapa.wordpress.com/2011/05/11/noul-cod-al-muncii-isi-face-efectele/
He-he-he! Bun, la asta te refereai, deci. E corectă. Dar, am întrebat, pentru că era posibil să te referi la "cealaltă". Că, ştii?, a mai existat un motiv, cu semnificaţii asemănătoare şi nu mai puţin important.
Sigur, bănuiesc că ştii, dar foarte mulţi îl scapă din vedere din neatenţie.
Te invit să observi că, pe stil vechi (calendarul iulian), Mihai von Cohen-Zollern s-a născut exact de ziua Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, cînd Rusia Sovietică aniversa 4 ani de la Victorie! Aşa încît, mai sînt nişte prieteni care ştiu de ce s-a amînat cu o zi eliberarea brazdei cea de pe urmă.
Asta ca să fim corecţi pînă la capăt, adică, "mă-nţelegi, stimabile, io, ca tot românu', imparţial"! Că de-aia am ajuns unde-am ajuns...
Nicule, stiam, evident, acest amanunt. Numai ca nu cred ca MRSO si-a bagat coada in speta respectiva. Cred doar ca unii au tinut mortis sa demonstreze cit de mic a fost Jules Verne, daca recordul sau a fost "Capitan la 15 ani". Ei bine, noi, cu al nostru "Maresal la 20 de ani", l-am aruncat pe frantuz in derizoriu!
Mie îmi convine data de 10 mai ! Pe 10 mai a.c., căţeluşa mea, o pechineză mută (fără glumă !) a împlinit 13 ani. O vîrstă venerabilă pentru dumnealor, căţeluşii ! Adică dumneaei, pe care o cheamă Lady, nu merită acolo, o paradă, ceva ?
Asta pentru că reperele istorice adevărate nu mai au nicio semnificaţie.
Matilda, desi este foarte tirziu, nu-mi refuz placerea de a-i ura "La multi ani"! Ham-ham!
Dar de ce ati intrerupt relatiunile cu doamna Mimi ; intr-un domeniu atit de plin de semnificatii ... parerile ei ne-ar fi ajutat mult sa ne clarificam pozitiile...
In chip bizar, 3 comentarii la aceasta postare au disparul ca prin farmec. Daca e cineva care poate formula o ipoteza plauzibila, il rog s-o faca!
Salut, Augustin!
Nu ştiu ce s-a întîmplat la tine, doar pot să spun - poate ai observat - că vreo două zile Serviciul Blogger nu a funcţionat. Am apucat să văd că şi la mine a dispărut unul dintre comentarii. Adică, l-am găsit postat, apoi Google "mă" informa că serviciul respectiv nu funcţionează, cu scuzele de rigoare, după care comentul a dispărut! În fine...
De aici, de pe acest text al tău, a dispărut şi un comentariu al meu, pe care îl repostez mai jos.
O zi bună îţi doresc.
He-he-he! Bun, la asta te refereai, deci. E corectă. Dar, am întrebat, pentru că era posibil să te referi la "cealaltă". Că, ştii?, a mai existat un motiv, cu semnificaţii asemănătoare şi nu mai puţin important. Sigur, bănuiesc că ştii, dar foarte mulţi îl scapă din vedere din neatenţie.
Adică, te invit să observi că, pe stil vechi (calendarul iulian), Mihai von Cohen-Zollern s-a născut exact de ziua Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, cînd Rusia Sovietică aniversa 4 ani de la Victorie! Aşa încît, mai sînt nişte prieteni care ştiu de ce s-a amînat cu o zi eliberarea brazdei cea de pe urmă. Din această cauză nu mi-era limpede la care dintre ei te refereai. Am dorit precizarea asta, ca să fim (să fiu) corecţi pînă la capăt cu adevărul istoric, adică, "mă-nţelegi, stimabile, io, ca tot românu', imparţial"! Deşi, măcar în ce mă priveşte, de-aia am ajuns unde-am ajuns...
(Repostez un comentariu disparut in chip misterios, dupa ce a fost aprobat. Era semnat ... Anonim(!))
Anonim spunea:
Dar de ce ati intrerupt relatiunile cu doamna Mimi ; intr-un domeniu atit de plin de semnificatii ... parerile ei ne-ar fi ajutat mult sa ne clarificam pozitiile...
Nicule, evident ca stiam, dar cred ca in speta cu pricina NU MRSO si-a bagat coada. Dar, pina la urma, incurcate sint caile Domnului!
Anonim, sint un barbat de onoare si caracter! Relatiunile mele cu vecina de sub (!) mine, o doamna de o respectabilitate deasupra oricarui dubiu, nu pot face, sub nicio forma, obiectul unor dezvaluiri publice, mai ales cind solicitarea vine din partea unui (?) anonim. Cit despre pozitii, evident ca fiecare poate adopta acele pozitii pe care le considera avantajoase, si le va face publice doar din proprie initiativa.
Trimiteți un comentariu