Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

marți, 17 ianuarie 2012

Stiti ce deosebire este intre un politruc si un politolog?

Am citit recent textul pe care tocmai l-a postat Vladimir Tismaneanu sub titlul “Furie, petarde si violenţǎ”, vizind, evident, ceea ce se intimpla, de citeva zile, in Piata Universitatii. 

Marturisesc, dintru inceput, ca am vazut si eu cele semnalate de renumitul, rasatul si stilatul intelectual carpato-danubiano-potomactic. Intr-adevar, vreo 80 - 100 de indivizi, pe care intreruperea campionatului de fotbal ii adusese, ca orice perioada de abstinenta dura, aproape de sevraj, au hotarit ca e ocazia perfecta pentru a-si lua, din nou, ratia de adrenalina, una superconsistenta. Si, evident, nu puteau rata sansa! Rezultatul? Furie, petarde si violenta!

Eu insa, spre deosebire de autorul textului, am mai vazut, in aceeasi piata, pe linga “ultrasii” cu pricina, vreo 4000 de oameni impinsi de alte ofuri sa vina acolo: foame, saracie, somaj, boala, mizeria, disperare, datorii la banci, lipsa sperantei si a unui viitor pentru ei dar, mai ales, pentru copiii lor. Pe ei, Vladimir Tismaneanu nu i-a vazut. Sau, poate, pentru el, ei nici nu exista desi, daca facem un calcul, reprezentau cam 98% dintre cei din piata. E-adevarat ca ei, cei din piata, nu aveau ce institut sa-i ofere. Si-apoi, cu lozincile lor “stridente, absurde si vulgare” (!!), era de asteptat ca vor deranja niste urechi fine, obisnuite cu mitingurile de protest la care se recita Shakespeare sau Baudelaire.

Mai departe insa, gluma se ingroasa. Fiindca Tismaneanu, mult prea sigur pe el, intra pe tarimul politichiei de margaritar, unde, vai, incepe “sa le comita”!

“ ... ai crede ca Romania ... se afla pe marginea prapastiei”! – incepe el, senin.

Dar e Tismaneanu un expert in economie? Poate in finante? Se consulta cu madam Lisabona? Poate cu coana Mercedesa? De unde stie el ca Romania NU e pe marginea prapastiei? Cine sau ce il obliga sa faca afirmatii in domenii in care nu e pregatit?

Nu ca in domeniul in care chiar e pregatit ar avea o prestatie mai de Doamne-ajuta!

“Dictatura in Romania?” – intreaba el ingenuu. Sunt interzise ziare ori posturi de televiziune? Este amenintata Curtea Constitutionala?  Exista detinuti politici? Exista cenzura? Se atenteaza la independenta Bancii Nationale?

Intrebari penibile, care te-ar face sa zimbesti intelegator, daca ar fi puse de un pustan de clasa a 8-a.

Intrebari pseudo-retorice, menite sa ne convinga cit de aberanta ar fi, vezi Doamne, ideea de dictatura in Romania.

Dictatura poate, insa, exista chiar daca nu e declarata ca atare. Sint forme rafinate, ale secolului 21. Din pacate pentru constructia migalita de Tismaneanu, la intrebarile lui exista potentiale raspunsuri care ar putea rasturna instantaneu, daca ar fi adevarate, aceasta “demonstratie” schioapa

Nu e nevoie sa interzici sau sa cenzurezi ziare, e de ajuns sa le determini sa scrie ce vrei tu. Nu e nevoie sa ameninti Curtea Constitutionala, e suficient ca majoritatea membrilor acesteia sa fie numiti de tine! Nu e nevoie sa existe detinuti politici, daca poti plimba prin tribunale cite un oponent politic ani si ani de zile. Cit despre independenta Bancii Nationale, e un domeniu la care nu ma pricep. Dar, daca as fi dator salariul meu pe vreo 15 de ani, numai independent nu m-as simti.

Tismaneanu crede (sau asa sustine) ca, din moment ce Traian Basescu a retras proiectul de lege a sanatatii (ori a renuntat la el), protestele nu-si mai au rostul. Asemenea afirmatii insa, chiar implicite, trebuie facute in cunostinta de cauza, altminteri, cel ce le face poate cadea in derizoriu. Asta fiindca Basescu, in conferinta de presa cu pricina a anuntat ca o sa ceara premierului “retragerea proiectului de pe site(!!)”. Are Tismaneanu alte informatii?

Si-apoi, e limpede ca interventia, absolut deplasata, prin care Basescu a determinat demisia doctorului Arafat n-a fost decit "scinteia care a umplut paharul" (!) Daca stingi chibritul cu care ai dat foc casei, te astepti sa se stinga si incendiul pe care l-ai provocat?

In fine, marele analist se arata intrigat ca aceste manifestari au avut loc “dupa ora 18”. Trec peste faptul ca afirmatia e adevarata doar pentru prima zi de miting, dar ce-ar fi vrut domnul cu pricina: dimineata, de la 7 la 9?

Mai sint doua “uimiri” ale lui Tismaneanu, care chiar nu merita comentate. Cum de Basescu e acuzat de populism (??) si “sunt aceste manifestaţii despre altceva decât despre Traian Băsescu?” I-as raspunde doar la cea de-a doua, parafrazind niste versuri de trista amintire:

“Basescu e-n toate, e-n cele ce sint

Si-n cele ce miine vor ride la soare!”

N-as vrea sa ma intelegeti gresit: il consider pe Vladimir Tismaneanu un tip inteligent, citit si rafinat. Ceea ce explica si empatia dintre el si Basescu. Caci, nu-i asa, qui se ressemble s'assemble!

Vladimir Tismaneanu n-ar fi putut fi, niciodata, un politruc. Asta e sigur! Nu e la fel de sigur insa, ca niciun politruc n-ar fi putut sa se numeasca Vladimir Tismaneanu.

5 comentarii:

renata spunea...

:)) Mi-a plăcut teribil articolul! Mai ales concluzia finală.
Recunosc, n-am putut să citesc cu ochii mei tot articolul securistului rafinat, că nu m-a ţinutără nervii.
De-aia îţi mulţumesc pentru spicuiri!

Augustin Radescu spunea...

Chiar spicuiri! Fiindca sint acolo o multime de alte minunatii care ar face invidiosi marii prapagandisti portocalii!

Bibliotecaru spunea...

Politruc este versiunea românească la poli-truck, mai multe camioane.

Politolog vine de la poli-to-log, adică mai multe logări.

Vorbind serios, extrem de puţină lume înţelege ce este democraţia şi cum funcţionează ea. Este absurd să crezi că de vreme ce democraţia pare că funcţionează atunci pe semnă că şi este funcţională. Domnul Tismăneanu a semnalizat la un moment dat că ar fi mai mult decât este şi, poate de aceea, suntem şi noi din ce în ce mai dezamăgiţi.

Augustin Radescu spunea...

Domnule, cind mi-am exprimat convingerea ca "domnul" Tismaneanu este un tip citit si stilat, un intelectual de rasa, am spus-o cu toata convingerea. Trist este ca, nu de putine ori, statura morala a unor asemenea oameni este deplorabila. La o piata plina de oameni in reala suferinta, sa focusezi cu un mizer partizanat interesat pe o mina de descreierati, ca sa generalizezi, in beneficiul puterii, asupra intregului protest, mi se pare josnic.

Bibliotecaru spunea...

@ Augustin Radescu
Păi ce, eu am fost dezamăgit de calităţile intelectuale ale domniei sale? Eu sunt dezamăgit că foarte mulţi intelectuali au ajuns să-şi condiţioneze concluzia logică funcţie de deziderabilitatea politică. Sunt zeci de intelectuali care s-au retras din sfera PDL pentru că nu au putut să gestioneze contradicţia dintre ceea ce spunea conştiinţa şi inteligenţa, pe de o parte, şi interesul PDL-Băsescu, pe de altă pare. Sunt zeci de intelectuali care însă au reuşit să gestioneze cumva această contradicţiei şi domnul Tismăneanu este unul dintre ei.

Trimiteți un comentariu