Domnule Victor Ponta,
Daca aveti cea mai mica indoiala ca discursul dvs. la investirea noului guvern a fost in regula, va rog sa cititi rindurile de mai jos. Si, vorba soldatului rus, daca nu, nu!
In ce calitate va scriu? In calitate de roman a carui demnitate a fost calcata in picioare de catre actualul chirias de la Cotroceni si de catre clica lui, si care considera ca USL-ul este ultima sansa, pentru milioanele de romani aflati in situatia mea, de a pune capat, pe cale pasnica, celei mai negre perioade de dupa decembrie 1989. Milioane de romani ale caror sperante nu aveti dreptul sa le spulberati. Fiindca, dupa cum stiti, de la dragoste la ura nu-i decit un pas.
De ce va scriu? Fiindca INCA mai cred in intentia dvs. ferma de a va respecta intocmai angajamentele asumate in fata tovarasilor de coalitie si in fata atitor cetateni care sustin USL-ul. Si fiindca, prin prezenta dvs. in parlament, dar mai ales prin continutul discursului tinut acolo, ati „reusit” ceea ce politrucii puterii se chinuie de atita amar de vreme si nu reusesc: sa zdruncinati increderea celorlalti membri ai opozitiei in unitatea coalitiei si increderea romanilor necajiti in ziua in care valorile democratice vor fi, din nou, repuse in drepturile firesti pentru un stat al U.E.
Inca mai cred ca nu ati anticipat efectele toxice ale discursului dvs. dar, desi raul s-a produs deja, macar o parte din el ar putea fi reparat. Cum? Fiti uman! Acceptati ca ati gresit si cereti scuze publice tuturor acelora a caror incredere in dvs. a fost pusa, astfel, la incercare.
Dar de ce sustin ca ati gresit?
Sint un om al stiintelor exacte si nu fac astfel de afirmatii grave fara sa am argumente. Iata-le:
1) Ati manifestat si exprimat explicit o bunavointa si o solicitudine cu totul exagerate fata de M.R. Ungureanu, omul tocmai sosit pentru a oferi o gura de oxigen lui Traian Basescu, pentru a-l scoate din impas. (V-as sfatui sa nu incercati vreodata sa explicati cuiva ca M.R.U. NU este omul lui Basescu.) Dar parca era valabil, cindva, dictonul care zicea ca „les amis de mes amis …”
2) Ati ocolit cu grija toate intrebarile pe care AR FI TREBUIT sa i le puneti, si pe care Crin Antonescu, de exemplu, i le-ar fi pus cu siguranta. O sa va dau doar citeva exemple:
- de ce s-a apucat sa-si faca guvernul (vorba vine), din postura de sef – in functie - al unui serviciu secret, in pofida prevederilor Legii Sigurantei Nationale?
- de ce a acceptat ca unii dintre noii ministri sa se prezinte in fata parlamentului, pentru validare, fara a avea avizul comisiilor?
- citi dintre noii ministri fac parte din guvern pentru ca M.R.U. i-a dorit acolo?
- cine si cind i-a scris premierului programul de guvernare?
- ce l-a determinat sa accepte nominalizarea unor persoane cu pregatire, competenta sau experienta cel putin discutabile, in niste domenii de complexitate si importanta extreme?
3) Ati vorbit noului premier despre „un respiro” pe care-l va primi. In numele cui ati facut-o? Cine v-a mandatat?
4) L-ati asigurat pe premier de sprijinul opoziţiei pentru solidizarea (!?) DNA. Sub eterna si fascinanta conducere a lui Daniel Morar?
5) „Veţi avea tot sprijinul din partea noastră, cel puţin a PSD” – l-ati asigurat, privitor la taxarea marilor averi. Domnule Ponta, ca sa citez oameni celebri, „suna ca dracu’!”, acest „cel putin a PSD”. Nu credeti c-ar trebui sa explicati ce-ati vrut sa ziceti?
6) V-as propune sa meditati asupra unui aspect, poate mai important decit ar parea.
Putem accepta, ca o ipoteza de lucru, ca multi parlamentari au avut, pina in ultima clipa, indoieli cu privire la oportunitatea validarii acestui guvern.
Excludeti ipoteza ca macar unul dintre ei s-a decis sa voteze guvernul abia dupa ce a auzit de la unul dintre liderii USL ca "îmi doresc să aveţi o guvernare bună", "Îl felicit pe domnul M.R.U.", "mă bucur pentru dumneavoastră", "Veţi avea tot sprijinul din partea noastră" etc, etc.?
Dar daca au fost, sa zicem, 2? Poate 3? Ei? Ca 4, deja ar fi prea mult sa presupun.
Ar mai fi multe de spus pe marginea „interventiei dvs. cu premierul”. Eu as mai aminti aici doar o afirmatie de-a dvs. care ridica mari semne de intrebare. „Justiţia noastră este în acest moment perfect funcţională la standarde europene”. Ce faceeee?
Cred ca multi romani ar fi curiosi sa stie ce-ati vrut sa spuneti. Poate chiar si dvs.!
Daca argumentele mele vi se vor parea valide si suficiente, sper ca veti avea o reactie.
Cu stima, un roman
P.S. Daca ar fi doar laudele cvasiunanime ale portocaliilor la adresa discursului dvs., si tot ar fi destul ca sa va faca sa intelegeti ca lucrurile nu sint chiar in regula