Ba mirlane, poporul roman, daca te-a votat, te-a votat presedinte, ba, nu imparat!!! Mincinooooosuuuleee!

Tineti minte 3rei cuvinte:

CAPRA VECINULUI MOARE, DAR NU SE PREDA!!

duminică, 20 iunie 2010

Balcic, mon amour (2)

Nos Kaliakra
 
Balcicul "de sus"

2) Palatul reginei Maria.

Un ansamblu arhitectural demn de tot interesul, macar pentru faptul ca inseamna un crimpei din istoria Romaniei. Aici, lucrul cel mai interesant este, insa, ... parcul palatului, sau ceea ce bulgarii numesc, pe buna dreptate, Gradina Botanica.

Nici nu se putea un lucru mai inspirat, in microclimatul mediteraneean despre care vorbeam mai sus, decit o gradina botanica. Intr-adevar, pe o mare suprafata, intr-un sol suficient de generos, o colectie impresionanta de plante din lumea intreaga poate rivaliza, in unele privinte, cu multe gradini botanice din Europa.

Si-un amanunt picant: grupurile mai mari de turisti, care viziteaza palatul si, implicit, gradina botanica, inmoaie inimile celor ce administreaza situl suficient pentru a puncta momentul cu o degustare de vinuri din colectia adapostita de pivnitele regale. Atentie: din nefericire, e DOAR degustare! Dar vinurile sint, cu adevarat, REGALE!!

3) Peisajul.

Panta stincoasa pe care e asezat orasul este, in majoritate, o stinca alba, calcaroasa, care creaza, in unele locuri, un peisaj deosebit de interesant (vezi foto)

4) Istoria.

In partea superioara a orasului, acolo unde se afla si cimitirul(si nu intimplator!!) se pot vedea si azi ruinele unor fortificatii romane. Probabil, arheologii ar putea gasi chiar si in cimitir elemente arhitecturale ale respectivelor ruine. De altfel, in oras se afla si un muzeu arheologic.

As adauga ca oricine viziteaza Balcicul, e musai sa viziteze si un alt obiectiv turistic, aflat nu departe de acesta: capul Caliacra (sau Nasul Kaliakra, cum spun bulgarii). E vorba de un istm stincos, o limba de pamint care inainteaza mult in mare. E o zona care "geme" de istorie, fiind un loc fortificat, un punct de rezistenta militara inca de pe vremea romanilor.(vezi foto)

In fine, ar mai fi de spus ca mincarea e mai ieftina decit in Bucuresti, cazarea mai ieftina decit pe litoralul romanesc iar plaja e mica si urita.

Probabil, unii dintre voi tot asteapta ... poanta! Adica sa va spun ce m-a pocnit sa va insir toate astea. Ei bine, nimic spectaculos. N-am nicio firma de turism, n-am nicio casa de vacanta pe-acolo (si ce bine-ar fi!), asadar, niciun ghiseft, ca sa zic asa. Pur si simplu, n-am mai fost de 3 ani acolo, si m-a pocnit dorul! Daca va vine sa credeti!

E drept, am si citiva prieteni pe-acolo (vorbesc bine bulgareste!), dar asta-i alta mincare de peste!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu